Tentatider

Det är en aning tyst här på bloggen för tillfället, och detta av den simpla anledningen att jag inte har haft något att skriva om, och också att jag de senaste två veckorna har haft lektioner eller föreläsningar varje dag. Detta har varit slutspurten inför vår första tenta, som vi har imorgon, och min hjärna är nu fylld till bristningsgränsen med tecken och kinesisk grammatik. Här ska det skrivas tenta! Något som dock dämpar min entusiasm är att jag måste befinna mig i en skrivsal som jag aldrigt varit i på andra sidan stan klockan åtta i morgon bitti. Det blir härligt när mobilen tjuter mig i örat klockan sex, jippi. Sen blir det till att kasta i sig frukost och springa iväg till bussen. Det skulle inte förvåna mig om den är sen, bara för att djälvas med mig.

Nåja, när tentan väl är över väntar en vecka helt utan lektioner. Under detta höstlov som man egentligen inte har på universitetet kommer Elin och Jaakko på besök, det ska bli så roligt att få träffa dem igen! Det känns allt lite tomt här nu när ingen har kommit på besök på några veckor, så det är på tiden att någon kommer och hälsar på. Troligen kommer det att se ut som en krigszon här när de åkt hem igen, för värre busfrön får man nog leta efter. Men som Konfucius sa: 有朋自远方来,不亦乐乎? You peng zi yuan fang lai, bu yi le hu? Är den inte en stor fröjd, när vänner långt bortifrån kommer på besök?

Onödigt vetande

Det är inte många ord i kinesiskan som liknar något svenskt ord, vilket förstås är kul men samtidigt så kan man inte åka snålskjuts på "internationella ord" som till exempel operation, litteratur eller just internationell. Ett så vanligt ord som buss (på engelska buss, på spanska autobus, på tyska Omnibus, på finska bussi, på rysska автобус avtobus och till och med på japanska バス basu) heter på kinesiska något så annorlunda som 公共汽车 gōnggòngqìchē. Det kluriga med kinesiskan, som också gör det extra roligt att lära sig nya ord, är att kineserna alltså gärna skapar sina egna ord istället för att låna in dem från något annat språk. Bus på kinesiska betyder ungefär allmän ångvagn. Ordet radio som heter ungefär likadant på många andra språk heter 收音机 shōuyīnjī på kinesiska, och betyder maskin som fångar in ljud.

Några ord som är lika finns det trots allt. Av de jag vet inte hur många orden jag har lärt mig fram till idag är det endast tre som låter ungefär som de gör på svenska eller andra europeiska språk. För någon månad sedan fick vi lära oss ordet för kaffe, som heter 咖啡 kāfēi. Kanske var kineserna bara lite trötta den dagen de stötte på kaffet för första gången och lånade orden från engelskan, jag vet inte, men så svårt skulle det ju inte vara att komma på något fiffigt namn för det när man nu ändå ska hitta på en massa egna ord. Fast man kunde ju förstås inte kalla det svart te, för såndant finns ju redan.

I alla fall, i förrgår fick vi lära oss ordet för öra, som av en tillfällighet råkar heta ěr (och uttalas typ ör). Idag lärde vi oss vad mango heter, och oj, det var ju faktiskt likt svenskan! Mángguǒ 芒果 heter det visst. Så några ord som man kan känna igen finns det faktiskt, men för det mesta måste man helt enkelt nöta in helt nya ord. Fast det är det som lite är charmen med kinesiskan, tycker jag i alla fall.

Pannkakshelg

Igår åt vi pannkakor till lunch. Idag åt vi, nåja, inte vanliga pannkakor i alla fall, men äppelpannkaka à la Bengt Ewald! Helt mirakulöst lyckades jag fixa till en helt okej äppelpannkaka utan att det blev pannkaka av det hela (ha ha...) och det enda större missödet var när jag brände fingret på ugnen. Och så var det förstås det att jag kom på lite för sent att det skulle vara socker i smeten också... och så kommer jag inte ihåg om de där larverna jag hittade i ett av äpplena hamnade i sophinken eller i smeten... Hmm...Se det snöar

Ja, tro det eller ej, men när Ida och jag gick tillbaka från affären för en timme sedan började det faktiskt snöa. Mitten av oktober är väl lite i det tidigaste laget för snö kan man tycka; tur att snöflingorna smälte bort när de väl landat på marken.

Vad händer annars i Uppsala då? Tja, igår skickade jag hem min kära mor till Skåne igen. De senaste dagarna har hon och jag spenderat runtomkring här i stan, och vi har tittat på en hel del intressanta saker. I onsdags besökte vi bland annat botaniska trädgården med sitt orangeri och tropiska växthus. Klantigt nog glömde jag min kamera hemma i lägenheten, så nu inväntar jag foton hemifrån.

Igår åkte vi ut till Gamla Uppsala för att ta oss en titt på Gamla Uppsala kyrka och gravhögarna där. Blåsigt skulle man kunna sammanfatta den utflykten med, men det var kul att få komma dit och titta.

Idag har jag i stort sett bara pluggat; det måste ju också göras, tyvärr. Eftersom att det är den femtonde idag är det sista anmälningsdag till vårterminen. Har jag valt rätt kurser nu då? Ingen aning. Kinesiskan lockar mig inte så mycket längre eftersom det känns som om jag pluggar mycket mer Kinas historia och kultur än själva språket. Dessutom har jag kommit fram till att språkstudier inte leder till något jag vill jobba med. Tror jag. Något som lockar mig, i alla fall för tillfället, är däremot trädgårdsingenjörprogrammet i Alnarp till hösten nästa år, antingen med inriktning på design eller odling.

Nu har jag hursomhelst sökt in till några olika småkurser i språk och lingvistik, och efter att ha pratat med en studievägledare verkar möjligheterna stora att jag skulle kunna byta till kinesiskan i vår ifall jag ångrar mig, och jag har även möjligheten att inte studera alls. Detta innebär att jag har tre olika vägar öppna och att jag i stort sett har fram till terminsstart på mig att fundera ut vad jag vill göra, vilket är skönt.  Är det inte ironiskt att nu när jag väl har möjligheten att studera vad som helst så har jag ingen aning om vad det är jag egentligen vill?

Nog om mina framtidsproblem, för att avsluta det här inlägget på ett lite gladare vis tänker jag visa en bild på saintpaulian som min kära mor köpte mig. Nu är mitt sovrumsfönster fulländat!Måndagsglädje

Vem säger att killar saknar simultanförmåga? Här fixas det minsann lunch i form av stekt potatis och stekt ägg samtidigt som jag bloggar!

Det är måndag och jag är glad! Hoppas att ingen tittar in igenom köksfönstret, för här dansar jag glädjedans framför spisen. Det bästa med att plugga på universitet måste helt klart vara att man slipper den där hemska söndagsångesten när man sitter på söndagskvällen och tänker "Fy! Imorgon är det måndag och då måste jag gå till skolan!".

Nu måste jag gå innan mina potatisar blir brända, tjolahopp!

Många spännande platser

I min bokhylla finns det många spännande saker. Först hittade jag väckarklockan, och nu plockade jag fram Gröna Kartan över Uppsala med omnejd. Det fantastiska med denna karta är att det finns en hel del roliga namn på byar och platser här uppe!

Varför inte ta bussen till Danmark eller Frankrike? Varför inte beundra det Uppländska djurlivet i Rävsången, Vargmossen, Fågelsången, Lärkstaden eller Tjäderleksbergen? En kulinarisk tur till Dragonmossen eller Hakriset hade kanske inte heller suttit fel?Tick tack

En gammal väckarklocka hittade jag i bokhyllan här på mitt rum. Självklart kunde jag inte hålla fingrarna borta; jag drog upp fjädern för att se om den fungerade. Det gjorde den. Alldeles för bra; försent kom jag på att när man väl dragit upp en sådan klocka fortsätter den så länge fjädern är spänd. Tick tack tick tack tickar den nu förnöjt i min fönsterkarm. Frågan är nu om den kommer att ha sövande eller irriterande effekt inatt...Tisdag tråkdag

Idag händer det sannerligen inte mycket. På grund av detta skriver jag ett litet inlägg för att roa mig en stund.

Plugg, mat och slöande, det är vad jag har sysselsatt mig med. För någon timme sen tänkte jag spela lite tvspel - det var så länge sedan jag gjorde det - men tji fick jag för fjärrkontrollen till tvn ligger kvar någonstans hemma i huset på kullen. Nåja, min kära mor kommer upp hit och hälsar på nästa vecka, det ser jag fram emot, och jag ska be henne snällt om att ta med fjärrkontrollen.

Ikväll ska vi i alla fall ut och äta kinamat, det ska bli gott. Fler bilder på lägenheten kommer nog upp på bloggen så småningom när vi fått rymt upp och städat här.

Inflytt

Nu har jag officiellt flyttat in i vår lägenhet! För några timmar sedan anlände Ida och hennes pappa med alla våra ägodelar, och nu har de två stackarna fått åka tillbaka till husvagnen medan jag ska få sova i min enorma säng. Men sömn är nog det jag tänker minst på för tillfället; så här efter fyra koppar te kan jag omöjligen somna och jag måste bara plocka upp lite mer saker ur kassarna. Ida har haft samma uppackningsmani som jag och för tillfället ser lägenheten ut som värsta krigszonen; det ligger och står saker mest överallt i en enda stor röra. Det går knappast att beskriva med ord så jag låter bilderna här nedanför tala. Men en sak är säker: vi stormtrivs redan!
Flyttyra igen och läskig tvättmaskin

Då är det alltså snart dags att flytta igen, men den här gången till en riktig lägenhet. Äntligen!

Idag har jag redan börjat att småflytta lite; jag har plockat fram alla mina ägodelar i husvagnen och burit en del kläder till lägenheten. Lite för optimistisk blev jag dock och bar iväg med fyra kassar kläder och en ryggsäck med saker i samtidigt; efter att ha kommit halvvägs höll mina armar nästan på att ramla av, men jag bet ihop och nu är jag framme!

På plats här i lägenheten försöker jag nu få tvättmaskinen att göra som jag vill; eftersom att det kostar en slant att tvätta på campingen tänkte jag att jag lika bra kunde göra det här. Efter lite krångel tror jag nu att jag fått rätt på tvättmaskinen, den låter som den ska göra i alla fall. Men lämna den obevakad vågar jag minsann inte! Tack åter igen till den som kom på det mobila bredbandet! Hoppas nu bara att mina kläder inte krymper allt för mycket...